STUDIJAS JF- PIRMIE KURSI VS PĒDĒJIE

"STUDIJAS JF- PIRMIE KURSI VS PĒDĒJIE"

Kā mainās pieredze un skatpunkts LU Juridiskajā fakultātē gadu gaitā? Atbild LU JF Bakalaura programmas 1.kursa studente Loreta Čabovska un LU JF Doktorantūras programmas 1.kursa students Germans Pavlovskis.

1. Kurā kursā Tu mācies?

Loreta:

Šobrīd esmu 1.kursa studente.

Germans:

Esmu LU JF doktorantūras 1. studiju gada doktorants.

 

2. Kāpēc izvēlējies studēt tieši LU JF? Kādas bija Tavas alternatīvās studiju izvēles iespējas?

Loreta:

Ļoti neiespringu uz savu izvēli, jo vidusskolas gados domas par studiju programmām ļoti mainījās, un, absolvējot vidusskolu, nebiju 100% pārliecināta par to, ko vēlos darīt tālāk. Manas izvēles bija secīgas - Tiesību zinātne / Starptautiskās finanses / Starptautiskā ekonomika un komercdiplomātija / Komunikācijas zinātne / Psiholoģija. Ja skatāmies tālākā pagātnē, tad, patiesībā, pamatskolā daudzus gadus domāju, ka augstāko izglītību iegūšu tieši jurisprudencē. Laikam tā doma dziļi sirdī vēl bija aizķērusies.

Germans:

Vidusskolas laikā izšķiršanās notika starp jurisprudences, vēstures, ģermānistikas (noteikti mana vārda dēļ) un ģeogrāfijas studijām. Ņemot vērā to, ka tagad esmu doktorants, jurisprudences izvēle nebija nejauša, bet nevaru neatzīt, ka savu lomu nospēlēja arī ēka - mācību un studiju procesā ir svarīgs arī estētiskais moments.

3. Kurš ir Tavs mīļākais mācību kurss līdz šim?

Loreta:

Ja runājam par pirmo studiju gadu kopumā, tad tas noteikti ir pirmā semestra B kurss “Valstszinātne”, ko vadīja profesore Sanita Osipova. Viņa ir ļoti atsaucīga un inteliģenta persona, ļoti aizraujoši stāsta par docētā kursa tēmām, dalās savā pieredzē, mēdz pajokot. Viņas profesionalitāte, laipnā un respektējošā attieksme radīja vēlmi ieguldīties mācību procesā un gūt labus rezultātus.

Germans:

Mīļākais studiju kurss Universitātē bija "Eiropas tiesību vēsture", ko docēja prof. Sanita Osipova.

 

4. Mīļākais pasniedzēju teiciens:

Loreta:

Man ļoti patīk konspektos pierakstīt docētāju teikto, saturīgu un vērtīgu izteikumu.

-"Vienkāršākais ne vienmēr ir atbilstošākais" A.Kučs

-"Kā jūs uzrunājat pasauli, tā pasaule jums atbild" S.Osipova

-"Tas, ka es kaut kas neesmu, nepasaka, ka es kaut kas esmu" S.Osipova

-"Brīdī, kad jūs kļūsiet par savas dzīves līderi, galvu, tad dzīve jums kļūs rožaināka" S.Osipova

Germans:

Atmiņā palika neskaitāmi prof. Kaspara Baloža piemēri komerctiesību kursā, tostarp aplūkojot vidēja labuma lietas jēdzienu uz "Laimas" konfekšu piemēra.

 

5. Ko Tu labāk izvēlētos kontroldarbā - teoriju vai kāzusu?

Loreta:

Var abus savienot? :)

Germans:

Ļoti atkarīgs no studiju kursa un sagatavotības kontroldarbam, tomēr, ja būtu jāizvēlas, izvēlētos kāzusu.

 

6. Kas ir grūtākais, studējot jurisprudenci? Kā ar to tikt galā?

Loreta:

Grūti ir piespiest sevi mācīties, darīt darbus savlaicīgi, jo vienmēr uzrodas kas interesantāks par universitātes darbiem, piemēram, hokeja čempionāts šobrīd. Pats mācību process ir grūts, jo bakalaura studiju programmā ir tikai teorija, nav prakses. Man personīgi, redzot, kā viss darbojas praksē, pēc tam ir daudz vieglāk uztvert informāciju, jo es zinu, kur to varu pielietot. To, ka prakse iespaido teorijas izpratni, var redzēt mūsu klausītājos, jo viņiem vienmēr uzdod docētājiem jautājumus ar piemēriem no dzīves.

Germans:

Tikt galā ar slinkumu - cīnīties un nepadoties.

7. Kā Tu atpūties ārpus studijām? Kur jurisprudences studenti var vislabāk atpūsties?

Loreta:

Tā kā neesmu augusi Rīgā, es ļoti izbaudu laiku pie savas mammas laukos, Kurzemes Šveicē. Ja kādreiz nenovērtēju lauku klusumu un mieru, tad tagad tās ir izdevušās brīvdienas, ja esmu bijusi tur. Es ļoti priecājos satikties ar draugiem, pasmieties, parunāt par aktuālo mūsu dzīvēs, tas ir vēl viens veids, kā “uzlādēties”. Vasarā gan - Andrejostas kvartāls (AOK). Galvenais ir neaizmirst par atpūtu, tā ir nepieciešama un jāspēj sabalansēt ar studijām!

Germans:

Studentiem ir laiks atpūtai? Bet, ja tomēr ir, tad daiļliteratūras lasīšana, garas pastaigas un jaunu iespaidu gūšana (ceļojot vai kā citādi) ir labs brīvā laika pavadīšanas veids.

8. Kāds būtu Tavs praktiskais padoms citiem LU JF studentiem?

Loreta:

Noteikti darīt visu savlaicīgi!! Tā ir atslēga visam, jo ir brīži, kad darbi “min uz papēžiem” un tad nav labi. Ieteiktu lekciju prezentāciju saturu sakopēt vienā Word dokumentā + pievienot komentārus, ko izsaka docētāji - tas ir veids, kā man patīk darīt, lai viss būtu vienuviet un viegli uztverams. Pēc tam šie konspekti noder gan lekcijās, gan semināros, gan kontroldarbos, kuros drīkst izmantot savus avotus (Ctrl + F = izcila funkcija).

Germans:

Neatlieciet visu uz pēdējo brīdi, jo var gadīties, ka tajā brīdī būs jādara kaut kas pavisam cits.

9. Mīļākā atmiņa, studējot LU JF, līdz šim?

Loreta:

Pēcpusdiena Ezītī - kopā ar kursabiedriem neaizgājām uz lekciju, jo tajā dienā bijām uzrakstījuši savu pirmo kontroldarbu Latvijas tiesību vēsturē. Manuprāt, tā pat bija pirmā reize, kad neformālākā gaisotnē iepazinām viens otru, sadraudzējāmies. Atceros, kā biju šokā par to, ka daudzi pievienojās šai idejai, pat tādi cilvēki, kuru iesaisti negaidīju. Un te nu atkal pierādās tas, ka pirmais iespaids var būt maldīgs. Esmu pateicīga par to, ka man apkārt ir tik daudz patīkamu, zinošu un inteliģentu cilvēku!

Germans:

"Valstszinātnes" kursā un ar to saistītais saviļņojums, ielogojoties e-studiju vidē pēc attiecīgā paziņojuma saņemšanas.

Liels paldies Loretai un Germanam par dalību intervijā!

 

 

Annija Būda

JFSP biedrs